onsdag 15 december 2010

Ragnas kost

Jag fick en fråga av Kaninfamiljen om hur det går med Ragnas kost och kom på att det nog var hög tid att uppdatera på det ämnet.
Tanken var ju att hon skulle gå över till en kost på endast grönsaker. Men som alltid när det gäller foderbyte så bytte vi så klart stegvis. När vi var nere på 1 dl pellets per dag blev hon helt bra i magen, så då såg vi ingen anledning att helt utesluta pellets från dieten. Det känns skönt att veta att hon får i sig alla näringsämnen som kanske inte alltid finns i grönsaker.
Speciellt eftersom Ragna är väldigt petig och faktiskt inte äter så många olika grönsaker. Jag har provat nästan alla (kaninsäkra) grönsaker som går att få tag på och av dessa är det endast morötter som duger. Vissa groddar uppskattas också men det orkar jag faktiskt inte tillhandahålla dagligen utan blir då och då. Frukt är så klart populärt (speciellt banan) men är ju inget man vill ge i för stora mängder.
Så hennes dagliga kost består nu huvudsakligen av morötter, äpplen och 1 dl pellets från Svenskt foder.

I allmänhet när en kanin har problem med magen rekommenderas att man sätter den på en ren hödiet. Men en jättekanin har för stort näringsbehov för att det ska vara tillräckligt. Faktum är att när vi började byta hennes diet var vi lite försiktiga med mängden grönsaker eftersom vi inte ville chocka hennes mage. Konsekvensen blev att hon för första gången i sitt liv tappade i vikt trotts att hon fick mer foder än en "normal" kanin. Men vi lärde oss snabbt av misstaget och nu får hon ungefär ett halvt kilo grönsaker per dag. Hennes vikt låg vid dagens vägning på 5,6 kg (och ökar fortfarande). Hon skulle antagligen ligga på 6 kg nu om hon inte blivit av med sina reproduktionsorgan som vägde förvånansvärt mycket.

Det enda problemet som kastreringen medfört är Ragnas plötsliga fanatism kring mat. Att kastrerade djur ofta blir tjocka är ju ingen nyhet, men jag har alltid trott att det berott på ändringar i ämnesomsättningen. Så är kanske också fallet men för Ragna har det inneburit en enorm ökning i aptit. Hon jagar oss hela dagarna i hopp att vi ska mata henne och hon har börjat dammsuga mattorna efter smulor precis som en hund. Det är både enerverande och lite hjärtskärande att ständigt ha en liten bedjande kanin runt fötterna. Men att öka mängden foder vore att göra henne en otjänst. Jättekaniner bör absolut inte bli tjocka eftersom det tär på deras redan tunga kroppar, så vi bara biter ihop och försöker ignorera henne.

Sammanfattningsvis kan jag iaf säga att Ragnas mage mår jättebra och att hon är väldigt nöjd med sin nya och ännu godare diet (även om hon tycker att den är snål).

1 kommentar:

  1. Tackar för ett långt och informativt foderinlägg!

    Saken är ju den att våran Nova inte klarar med än 1 dl Carrier per dag. Får hon mer så blir det dålig mage direkt. Den andra pelletsen hon får är egentligen för hästar och har lågt proteininnehåll samt för mycket mineraler så egentligen skulle jag vilja ta bort den helt. Men även om jag försöker fasa över henne under flera veckor så blir det dålig mage när jag tar bort hästpelletsen. Som det ser ut nu får jag nog fortsätta med hästpellets och 1 dl Carrier plus grönsaker i alla fall tills hon blivit 6 månader och kan kastreras.

    Kiddo däremot mår toppen på Carrier och äter ungeffär 3-4 dl av den plus massor av hö och en del grönsaker varje dag. Skumt att de är så olika trots att de är kullsyskon...

    Vill ju gärna att de äter samma foder när de ska gå tillsammans sedan! Kommer testa att sätta ihop dom när Kiddo varit kastrerad ett tag, men antar att det kan bli lite problematiskt innan Nova är kastrerad.

    SvaraRadera