måndag 16 april 2012

Lite om kost, motion och hälsa för jättekaniner

När jag skrev det förra inlägget dök det upp så mycket jag ville skriva om kost och motion att det får ett eget inlägg.

När det kommer till kost och motion är jättekaniner lite speciella. En vanlig kanin behöver ofta bara hö, pellets är i motsats till vad många tror bara ett tillskott som många gånger helt kan uteslutas. När det kommer till jättar blir det såklart annorlunda eftersom de är så stora. Det har dock lett till att folk proppar i dem enorma mängder pellets vilket inte alls är bra. Ofta är även uppfödarnas rekommendationer att man ska ge väldigt mycket pellets (uppåt 6 dl är inte ovanligt) vilket är tvärt emot vad alla veterinärer säger är hälsosamt. Så ställ dig kritisk till det din uppfödare säger, använd ditt egna sunda förnuft och rådfråga gärna din smådjursveterinär. Ofta talas det om att man ska ge sin jätte mycket mat för att den ska bli större. Det verkar också ligga prestige i att ha en så stor jätte som möjligt. Men du kan påverka din kanins storlek lika mycket som din mamma kunde påverka din längd, dvs så länge kaninen inte svälter så kommer den att få sin genetiskt förutbestämda storlek. All tyngd den lägger på sig efter det är helt enkelt fett eller i bästa fall muskler.

Hur mycket mat ska då en jätte få? Alla kaniner har olika behov men som exempel kan jag ju berätta om Ragnas foder. Ragna får ca 2 dl pellets per dag plus två stora morötter och självklart obegränsat med hö. Hon är väldigt slank men har en rastypisk vikt på drygt 7 kg och min kaninkunniga veterinär tycker att hon har väldigt bra hull och är väldigt välmusklad. Ragna är dessutom en väldigt aktiv kanin så om man har sin kanin i bur bör man verkligen akta sig att inte ge för mycket foder.
Att inte överutfodra gäller såklart vilken kanin som helst men just jättekaniner har en tendens att dö i förtid så det finns all anledning att vara extra noga med deras hälsa. Antagligen är det ofta övervikt som är boven men det finns även andra faktorer som svagt hjärta och ledproblem, båda dessa problem blir dessutom mycket värre vid övervikt. Men precis som med hundraser så är det så att de större raserna lever kortare oavsett vad man gör. Det är något man bör ha i åtanke om man funderar på att skaffa en jätte.

En stor kanin behöver mycket motion. Jag skulle därför inte rekommendera att ha sin jätte i bur, även om många använder det. Mer lämpligt är att ha den lös inomhus, i en stallbox, en rastgård eller något motsvarande. Värt att tänka på är att en ganska vanlig dödsorsak hos kaniner är att de bryter ryggraden. Jag har varit med när det inträffat och det är ingen behaglig upplevelse. Det enda man kan göra är att avliva så fort som möjligt för att minska lidandet. Anledningen till att det inträffar är att kaniner har mycket starka benmuskler, men en stillasittande kanin har ofta svag ryggmuskulatur. Så när kaninen t.ex. lyfts upp och sprattlar hårt med benen så har ryggraden inget skydd och bryts av. Ofta skylls dessa olyckor på dålig hantering men den riktiga anledningen är alltså oftast att kaninen fått sitta i bur för mycket. Det är bara ett av många argument till varför en kanin inte ska behöva spendera hela sitt liv sittande i en bur.

 Ragna har bara en växel. Full fart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar